Malatya'daki tarihi yapılara 'Yapı Sağlığı Takibi'
Son 10-15 yıldır inşaat mühendisliği alanında uygulanmaya başlanan 'Yapı Sağlığı İzleme' çalışmaları ülke genelinde yaygınlaşıyor. Bu çerçevede Malatya'da da çalışmalara başlanırken, uygulama ile gündelik kullanım sırasında insanların hiç hissetmedikleri seviyelerdeki titreşimleri kullanarak, yapıların dinamik özellikleri belirlenecek.
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat uygulama ile amaçlarının herhangi bir deprem esnasında yapı davranışlarını önceden tahmin etmek olduğunu söyledi.
Çalışmalara ilk olarak Yusuf Ziya Paşa camisinde başladıklarını kaydeden Onat," Yapı sağlığı izleme çalışmaları yapmaktayız. Çalışmalardaki temel amacımız herhangi bir deprem esnasında yapıların davranışlarını önceden tahmin etmek. Bu çerçevede öncelikle deneysel modal analiz yaparak yapının dinamik karakteristiğini çıkarıyoruz ve daha sonra sayısal ortama aktararak modal kalibrasyon yapıyoruz. Bu çalışmalardan sonra ise geçmişte meydana gelen deprem ivmelerini kullanarak ta yapının zayıf noktalarını belirleyerek güçlendirilmesi önerilerinde bulunmaktayız" dedi.
Çalışmaların Malatya için çok önemli olduğunu belirten Onat, "Malatya'yı iki büyük deprem bekliyor. Çünkü Malatya Doğu Anadolu fay hattının iki segmentinin birleştiği bir noktada bulunmakta. Bu segmentlerin üretebileceği maksimum deprem 7.2 büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bizde önlem almak adına bu çalışmaları yürütmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Üç kişilik bir ekiple çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Onat, "Akminare camisinin ve Ak minarenin malzeme özelliklerini çıkardık. Şimdi dinamik karakteristiklerini ise deneysel modal analiz çalışmaları ile belirlemekteyiz. Bu çalışmayı sürekli hale getirdiğimiz zaman yapı sağlığı izleme çalışması oluyor. Bugünde bu çalışmaların ikinci ayağını yapıyoruz. Buradaki çalışmalarımız tamamlandığında ofis ortamında geri kalan çalışmalarımızı yapacağız" diye konuştu.
Onat, Yusuf Ziya Paşa ile Akminare camilerinde başlayan çalışmalarına Vaiz Sunullah Melik camisine ait minare, Yalnız Minare ve Silahtar Mustafa Paşa kervansarayının karşısındaki tarihi Şahinbey camisinin minaresinde devam edeceklerini kaydetti.