Kayısıda Zamklanma Uyarısı

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit'in konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle: 

"İlimiz kayısı bahçeleri, içinde bulunduğumuz 2022 yılı İlkbaharda özellikle Nisan ve Mayıs aylarında iklimsürekli olarak değişken, kapalı ve yağışlı geçtiği için stres boyutlu anormal fizyolijik olaylar yaşamıştır. Meyve ağaçlarının bulunduğu toprakta aşırı nemin yükselmesi sonucundan bitki kökleri havasız yanı oksijensiz kaldığı için iletim borularında sıkıntılar oluşmakta kök boğazında çürümeler ve tepki olarakta ağaçta oluşan stresin sonucunda zamklanmaya yol açmaktadır. Üreticilerimizin olumsuz hava şartlarından dolayı zamanında bahçe içi sürüm ve yabancı ot temizliğini yapamadıklarından dolayı bu olumsuz durum daha da artmıştır. Unutulmasın ki zamklanma hastalık değil hastalık habercisidir.  Bu durum iklimsel faktörlere bağlı olarak gelişen fizyolojik bir olaydır. Bu bağlamda kayısı bahçelerinde alınabilecek 

Kültürel Önlemler:

1.Üreticilerimiz zaman geçirmeksizin bahçe içi sürümlerini derin olmamak şartıyla 10-12 cm derinliğinde 1 ya da 2 kez yapmalıdır. Sürüm aletinin girmediği noktalar bellenip ağaçlar havalandırılmalıdır. Ayrıca yabancı ot temizliğini ihmal etmemelidir.

2. Salma sulama ağacın kök boğazını su içinde bırakacak çanak usulü sulama şeklinde yapılmamalıdır. Ağaçların sağında ve solunda belli bir mesafe bırakılarak kapalı hatlar şeklinde verilmelidir. Önemli olan kök boğazında aşırı suyun birikmemesidir. Yağmurlama ve damla sulama sistemlerine acilen geçilmeli belli aparatlar kullanılarak kök boğazı ve gövde aşırı ıslanmamalıdır. Yanı bilinçli sulama yapılmalı ihtiyaçtan fazla su verilmemelidir.

 3. Mümkünse ilimiz topraklarının yüksek kireç oranından dolayı amonyum sülfat gübresi ve bol miktarda kükürt kullanılmalıdır.

 4. Bahçe tesis ederken derin dikim yapılmamalı ve taban suyu yüksek yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Derin kuyulardan alınan su havuzda dinlendirildikten sonra bahçeye verilmelidir.

 6.İyi havalanmayı sağlamak için, sık dikimden kaçınılmalıdır.

 7. Çiftlik gübresi ve kimyasal gübreler ağacın kök boğazına verilmemelidir. Ağaçların taç genişliğine verilmelidir. Bahçelerimize vereceğimiz hayvan gübresi mutlaka yanmış olmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Topraktaki antagonist mikroorganizmaların etkinliğini arttırmak için 2 yılda bir dekara 2-3 ton yanmış hayvan gübresi ya da diğer organik karışımlardan( humik asit v.b ) bol miktarda verilmelidir.

8. Yeni bahçe tesislerinde dikilecek fidanların aşı yeri özellikle toprağın 10 cm üzerinde olmalıdır.

10. Budamalar zamanında ve doğru bir şekilde yapılarak budama yaraları mutlaka kapatılmalıdır. Hastalıklı bitki parçaları bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bahçe temizliği olmazsa olmazımızdır.

11. Sert çekirdekli meyve ağaçların ana gövdesi dal ve sürgün başlangıcına kadar 5’ lik bordo bulamacı ya da 2’lik göztaşı hazırlanarak fırça yardımııyla badana yapılmalıdır. Bu aynı zamanda mantari hastalık, güneş yanıklığı ve Capnodisböceğinin yumurta bırakmasına ve zamklanmaya karşı çok yararlı olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Sert çekirdekli meyve ağaçlarında zamklanmaya(ballanma) karşı herhangi bir ilaçlı mücadele bulunmamaktadır. Kültürel önlemlerin doğru ve zamanında alınması çok önemlidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."